Többcélú közösségi terek fejlesztése projektzáró konferencia

Többcélú közösségi terek fejlesztése projektzáró konferencia
„Szakmai fejlesztőhálózat a kistelepülésektől az agorákig” címmel került megrendezésre a Többcélú Közösségi Terek Fejlesztése projekt országos záró konferenciája szeptember 3-án a hatvani Grassalkovich Művelődési Házban. 

A több, mint 150 fő részvételével lezajlott projektzáró konferenciára meghívást kaptak az együttműködő IKSZT és Agora szervezetek képviselői, fenntartóik. Továbbá - a projekt életében első alkalommal – a projektben részt nem vevő szervezetek számára is lehetőséget tudtunk biztosítani a projekt eredményeinek megismerésére.

A résztvevőket a házigazda település képviseletében Horváth Richárd polgármester úr köszöntötte, aki ismertette a helyszínválasztás okát, hiszen Hatvanban indul az utolsó Agora típusú intézmény kialakítása a közeljövőben.

Závogyán Magdolna helyettes államtitkár asszony azokról a társadalmi kihívásokról beszélt, amelyeknek leküzdésére a közösségi művelődési intézményeket hívta partnerségbe.
A többcélú közösségi terek szerepe a kulturális alapellátásban – Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

dr. Eperjesi Tamás főigazgató-helyettes úr a közösségi színterek vidékfejlesztésben betöltött szerepéről tartott előadást.
A többcélú közösségi terek szerepe a vidékfejlesztésben – dr. Eperjesi Tamás főigazgató-helyettes, Herman Ottó Intézet

Polyák Albert főigazgató úr a közösségi művelődés szervezetei, szakemberei közötti együttműködésekről, a szakmai fejlesztőhálózat szerepéről beszélt a hallgatóság számára.
Közösségi művelődési szakmai fejlesztőhálózat – Polyák Albert mb. főigazgató, Nemzeti Művelődési Intézet

A projekt eredményeit Petőné Vizi Valéria projektmenedzser ismertette, majd Kiss Gábor Boldizsár, a projekt szakmai vezetője mutatta be azt a 25 szolgáltatásfejlesztési modellprogramot, melyek szeptember 16-ától elkérhetővé válnak a nagyközönség számára is honlapunkon.
A Többcélú közösségi terek fejlesztése projekt eredményei – Petőné Vizi Valéria projektmenedzser, Kiemelt Programok Főosztálya, Nemzeti Művelődési Intézet

Szolgáltatásfejlesztési modellprogramok IKSZT-k számára – kiadványbemutató – Kiss Gábor Boldizsár főosztályvezető, a projekt szakmai vezetője, Kiemelt Programok Főosztálya, Nemzeti Művelődési Intézet

A konferencia délutánja öt jó gyakorlatot mutatott be, bizonyítva a szolgáltatásfejlesztési modellprogramok fejlesztő hatásait projektpartnereinknél.

Helyi értékőrzés – Konczné Tegzes Erika, IKSZT Mezőnagymihály

Babolda – egy babaklub indításának tapasztalatai – M. Tóth Zsuzsa, IKSZT Balatonszemes

Tankör egy kistelepülésen – Katona Mónika, IKSZT Kastélyosdombó

A Szép-Kor Kör szolgáltatásfejlesztési modell adaptációja-első lépések a közösségig – Magyar Józsefné, IKSZT Öskü

A képzésen tanultuk – Fehérné Szabó Eszter, IKSZT Egerszalók

Két kutatás is megvalósult a projekt keretében, így a résztvevő szervezetek számára tükröt tudtunk tartani arról, hogy hogyan látják önmagukat, illetve településeik lakosai hogyan látják szervezeteiket.
Többcélú közösségi terek a felhasználók szemszögéből – Dudás Katalin szakmai munkatárs, Nemzeti Művelődési Intézet Országos Tudományos és Felsőoktatási Szakmai Központ

A Nemzeti Művelődési Intézet 7 új KAB akkreditált képzési programját dr Tóthné Bodor Anita szakmai vezető mutatta be.
Új szakmai továbbképzések a Nemzeti Művelődési Intézet képzési kínálatában – dr. Tóthné Bodor Anita szakmai vezető, Nemzeti Művelődési Intézet Országos Felnőttképzési Szakmai Központja

A projektzáró konferenciát követően Molnár Lajos Milán ügyvezető igazgató úr a szolnoki agora tevékenységét mutatta be, hogy a résztvevők a Művelődési Intézet által kiadott új album, a Közösségfejlesztő agorák Magyarországon kötettel ismerkedhessenek meg dr. Németh János István főigazgatói tanácsadó előadása keretében.

A programot Kárpáti Árpád szakmai igazgató úr szavai zárták le.

A projekteredmények további hasznosulásáról további szakmai rendezvényeken számol be intézményünk.

Képgaléria
Kapcsolódó cikk.