Szakmai nap a helyi vállalkozás- és gazdaságfejlesztésért

Szakmai nap a helyi vállalkozás- és gazdaságfejlesztésért

Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén, Abaújváron tartották a megyei IKSZT-k utolsó szakmai napját. A téma a helyi gazdaságélénkítés, valamint a térségi vállalkozások élénkítése volt.

Az eseményt Tóth Viktória a helyi IKSZT vezetőjének előadása nyitotta, aki a közösségi színtér és az azt működtető református egyházközség szerepvállalásáról, kezdeti lépéséről szólt.
 
A szakember beszélt arról a feladatról, amely több mint 10 éve kezdődött, de akkor csúcsosodott ki, amikor 2012-ben megnyitotta kapuját a Perényi Borbála Gyülekezeti Otthon, vagyis az IKSZT. A lelkészházaspár küldetése megmutatta a többi ikszt-s kollégának, hogy kemény munkával érhetők el a sikerek. Ketten együtt kevesek lettek volna, hogy ezek a nagyszerű eredmények megszülessenek, hiszen az abaújvári közösség is a segítségükre volt a mindennapokban. Munkájuk eredménye a kertben lévő kemence, ahol kenyeret és egyéb finomságokat sütnek, de ezenkívül büszkék arra is, hogy sikerült az ott élőket is kimozdítani a fásultságból.

Szabó Sándorné Erzsike Pányokról érkezett és arról beszélt előadásában milyen lehetőségei vannak a helyi embereknek, hogy termékeiket értékesítsék. Számos ötlettel lettek gazdagabbak a résztvevők a délelőtt során. Üveges Gábor már egy másik jó példádról beszélt a megjelenteknek. Hernádszentandrás polgármestere pár évvel ezelőtt indította el a BioSzentandrás programot, mely számos lehetőséget kínál a faluban élőnek. A cél a további fejlesztés, melynek alapjait sikerült letenni, de még sokat kell dolgozni azért, hogy minden tökéletesen működjön. A helyi lakosok szorgalma, kreativitása, valamint munkabírása sokat segít, hogy tervük maradéktalanul megvalósuljon.
 
Varga Péter a előadásában arról szólt, hogy milyen lehetőségek vannak a csereháti társégben a szociális gazdaság vonatkozásában. Az előadó a szociális vállalkozások fenntarthatóságáról szólva úgy fogalmazott, hogy legtöbb vállalkozás kizárólag tevékenységeinek bővítésén és működésük újragondolásán keresztül válhat fenntarthatóvá. Tóth István református lelkész az abaújvári jó gyakorlatról szólva kifejtette, hogy mára már elismerik teljesítményüket. Számos olyan rendezvényük volt az elmúlt évben, amely bizonyította mindezt.

Az Év Vidékfejlesztő Közössége címet is elnyerte az Abaújvári Református Egyházközség. A lelkész szerint azonban az idősek bevonása volt a legnagyobb eredményük. A program zárásaként Brézai Zoltán a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodájának kulturális koordinátora a projekt eddigi eredményeit foglalta össze.


Letölthető előadások: A projekt eddigi eredmnyeinek sszegzse avagy tapasztalatok az elmlt idszakbl elads Abajvr-2015-06-04 , BioSzentandrs 2015. , Prezentci_VP_Abajvr_20150604

Kapcsolódó cikk.