SZAKMAI MŰHELY CIBAKHÁZÁN

SZAKMAI MŰHELY CIBAKHÁZÁN

A Nemzeti Művelődési Intézet Többcélú közösségi terek fejlesztése című, TÁMOP-3.2.3./B-12/1C-2013-0001 azonosító számú projektje keretében a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodájának szervezésben a cibakházi IKSZT munkatársaival együttműködésben szakmai műhely zajlott Cibakházán, 2015. június 29-én.

Megérkezést regisztráció követte, házbejárásra invitálta Szajol csapatát a vendéglátó, Molnárné Fekete Irén.

A projekt aktualitásainak bemutatása után bemutatkozott a cibakházi Művelődési Ház, feladataik ellátásának módját, programjait, lehetőségeit ismertette a hallgatósággal.

A szakmai nap témája elsősorban a lokális társadalomfejlesztés volt, melynek számos eleme közül a szociális szövetkezetek adta lehetőséget ragadtuk meg. A Rákóczifalván működő „BRUMM” Szociális Szövetkezet részéről Bede Judit mutatta be a szövetkezet működését, lehetőségeit és nehézségeit. A szövetkezet előzménye egy másik civil szervezet a településen, így több megközelítést is hallhattak a részvevők a lakosság mozgósítására. A szociális szövetkezet működési formája igen sajátságos, így ez sok kérdést vetett fel a fennmaradással kapcsolatban, ám épp a sajátosság okán másak a pályázási lehetőségei is.

Bede Judit elhozta a szövetkezeti tagok által készített bábokat, macikat és táskákat, melyek eladásából is igyekeznek fenntartani magukat. A szövetkezett kínálati palettája nem merül ki a fent említett tárgyakban, vállalnak varrást, takarítást, kertészkedést, merített papírt készítenek, s igen aktívan kiveszik a részüket a település kulturális életében.

A nap folyamán számos alkalommal indult el az eszmecsere egy-egy gondolat mentén. Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek, valamint a szövetkezet életében vannak közös pontok, melyeket megvitattak, ötletet és tanácsot kaptak és adtak a kollégák.

Kapcsolódó cikk.

Szerző: Farkas Kató
Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Iroda
kulturális koordinátor