Szakmai műhely beszámoló Mezőkeresztes IKSZT

Szakmai műhely beszámoló Mezőkeresztes IKSZT

Könyvtári modellek mellett számos jó példát is megismerhettek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében működő TÁMOP nyertes IKSZT-k. A szakmai műhelynek Mezőkeresztes adott otthont, de rendhagyó módón délelőtt a helyi IKSZT, délután pedig a közelmúltban átadott Tahy Olga Városi Könyvtár volt a helyszín.

Majoros János a házigazda település polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy a település életében is fontos szerepet játszanak a könyvtári rendezvények, szolgáltatások. A város első embere szerint lényeges az is, hogy az IKSZT és a helyi könyvtár együttműködjön, partnerségi viszonyban segítse egymást.

Dr. Prókai Margit a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója előadásában a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer fontosságáról beszélt, hiszen így sok településnek tudnak anyagilag is segíteni a könyvtári programok megszervezését illetően. A szakember hozzátette, hogy egyre több apró faluban is választják ezt a rendszert, melynek előnyeit minden korosztály élvezi. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azonban továbbra is vannak olyan falvak, ahová úgynevezett bibliobusz jár segítve a könyvtári kölcsönzést. A megye nagyobb városaiban működő könyvtárakkal való együttműködés pedig elengedhetetlen a szolgáltatások ellátását illetően.

Az eseményen bemutatkoztak a könyvtári modellek és jó példák is. Jávorka Brigitta az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézetének munkatársa beszélt 3 könyvtári szolgáltatásfejlesztési modellről. A Köz-Könyv-Tér, a Könyvtári tudásközpont, valamint az Olvasásfejlesztés, Olvasásnépszerűsítés címet viselő szakmai anyagok gyakorlati bemutatása tette közérthetőbbé azokat. Jávorka Brigitta számos könyvtári rendezvényről szólt, mely segít abban, hogy minél több érdeklődő térjen be az IKSZT-k könyvtári programjaira. A helyszínen lévő IKSZT munkatársak közül többen ki is egészítették az előadó jó gyakorlatait, ötletet adva a modell továbbgondolásához.

A délutáni program már más helyszínen a helyi Tahy Olga Városi Könyvtárban folytatódott. Itt Bódizs Nóra kalauzolta az új helyre költözött intézményben a program résztvevőit, majd arról beszélt, hogyan működik egy kisvárosi könyvtár, miként működnek együtt az IKSZT-vel.

Tompáné Mészáros Hedvig a tiszaújvárosi Hamvas Béla Városi Könyvtár vezetője az intézmény kihívásai mellett könyvtári programokat is bemutatott az érdeklődőknek. A szakember számos színes rendezvényt ajánlott jó szívvel az IKSZT munkatársak figyelmébe.
 
A program zárásaként Okosné Kemény Henriett a helyi IKSZT vezetője beszélt az olvasósarok működtetésének előnyeiről. Előadásában kiemelte, hogy kis térben is lehet segíteni az intézménybe betérő olvasók igényeinek kiszolgálását. Mivel a helyi könyvtárral egyébként is jó a kapcsolat így mindenben segítik egymást.

Letölthető előadások: AZ OLVASSAROK MKDSNEK ELNYEI , Mezkeresztes - KSZR-Prkai Margit , Mezokeresztes_NMI_KI_konyvtari_modellek , Tahy Olga Vrosi Knyvt - 2015.02.26. , Tiszajvros

Kapcsolódó cikk.

Készítette: Brézai Zoltán