Szakmai műhely az ifjúságfejlesztéséért

Szakmai műhely az ifjúságfejlesztéséért

Az ifjúságfejlesztés volt a következő témája a soron következő IKSZT szakmai műhelynek Kistokajban, ahol egy különleges innovációval is megismerkedhettek az érdeklődők.

A megjelent ikszt-s munkatársakat a település polgármestere Ambrus Gyöngyi köszöntötte, aki Kistokaj fejlesztéseiről, értékeiről szólt. A község az elmúlt két évtizedben sok változáson ment keresztül és a fiatal családok beköltözésének köszönhetően nőtt az iskoláskorúak száma is. Azt, hogy a polgármester által elmondottak valósa a helyi Nefelejcs Színjátszó Kör bizonyította, amely „Játékos improvizáció a modern technikára” című programjával keltette fel az ikszt-s kollégák érdeklődését.

A szakmai program első részében dr. Pankucsi Márta a Miskolci Egyetem oktatója tartott előadást arról, hogyan erősíthető a kulturális és a társadalmi tőke a fiatalok körében. A szakember véleménye szerint nagy jelentősége van annak, hogy milyen lehetőségeket kínálunk az ifjúságnak. A szociológus arról beszélt, hogy a fiatalok kreatívak és számos olyan ötlettel állnak elő, amelyek előre mozdíthatják a település kulturális életét.

Molnár Aranka közösségfejlesztőként már arról kérdezte a jelenlévőket, hogy a településükön milyen ifjúságfejlesztő munkát végeztek, milyen folyamatokat indítottak el az elmúlt időszakban. Az előadás utáni eszmecsere során kiderült, hogy számos IKSZT-nél van pozitív példa, de nem árt még fejlődni. A szakember ehhez számos ötletet is adott a kollégáknak.

A délelőtti szakmai előadásokat követően délután már az innovatívabb, különlegesebb témák kaptak helyet. Hornyák Zoltán az Európa Rádió szerkesztő-riportere az elektronikus média szerepéről beszél, méghozzá arról milyen szerepe lehet az ifjúsági közösségek életében. Az újságíró szólt a magyar elektronikus médiumukban zajló változásokról, valamint arról, hogy milyen ifjúsági műsorok voltak az elmúlt évtizedekben.

A műhelymunka során pedig már mindenki összeállíthatott egy ifjúsági műsortervet saját lakóhelyére vonatkozóan. A program zárasaként egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei találmány mutatkozott be. Csordásné Anda Éva perkupai tanítónő MATANDA módszere méltán kapott már elismeréseket szerte a világban. A matematika tanulását megkönnyítő módszer, valamint a hozzá tartozó eszközök bemutatásán túl szó esett arról is, hogyan hasznosíthatják mindezt az IKSZT-k munkatársai programjaik során. Az előadótól számos ötletet javaslatot kapott a kistokaji iskola vezetője is, aki úgy vélte a módszer sokat segíthet abban, hogy a gyerekek élvezzék a tanulást és megszeressék a matematikát.

Letölthető előadások: Az ifjsgi kzssgek szerepe a helyi kulturlis letben , Pankucsi Mrta eladsa Kistokaj 2015-04-15 , elektronikus mdia -ifjsg

Kapcsolódó cikk.