Szakmai műhely a Szajoli Közösségi Ház és Könyvtárban

A TÁMOP-3.2.3./B-12/1C-2013-0001 projekt keretében 2015. április 9-én szakmai műhelyt szerveztünk a TÁMOP-3.2.3./B nyertes IKSZT-k számára Szajolban. A szakmai nap témája a lokális társadalomfejlesztés – helyi gazdaságfejlesztés, közösségi folyamatok koordinációja – közösségfejlesztés volt.  Igen széles téma és a feldolgozása is sokrétű lehet, melyből ízelítőt is kapott minden résztvevő.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében idei évtől 10 IKSZT működik, melyből mindössze kettő nyerte meg 2013-ban a pályázatot. Szajol és Cibakháza szerencsés település, hiszen az IKSZT-ben gyakorlott és nagy rutinnal rendelkező munkatársak vannak, akik minden lehetőséget kihasználva igyekeznek a lakosság igényeit kiszolgálni. A pályázat keretében elnyert támogatásnak köszönhetően több új programmal bűvölt a szolgáltatási paletta, illetve a meglévő folyamatok kaptak erősebb támogatást.


A szakmai nap témájának kiválasztása során több kört futottunk a két IKSZT vezetővel, hiszen sok érdekes téma került felvetésre, de idő szűke miatt súlyozni kellett a lehetőségeket. Így jutottunk egyezségre, Czékmási Csilla, a Szajoli Közösségi Ház és Könyvtár vezetője és Molnárné Fekete Irén, a cibakházi Művelődési Ház vezetője a lokális társadalomfejlesztés témája mellett döntött.

Megérkezést regisztráció követte, házbejárásra invitálta Cibakháza csapatát a vendéglátó.

A projekt bemutatása után bemutatkozott a Szajoli Közösségi Ház és Könyvtár is, feladataik ellátásának módját, programjait, lehetőségeit ismertette a hallgatósággal. A szakmai napra felkért előadók habitusa, feldolgozási formái is különbözőek, s lehetőségünk nyílt arra, hogy ugyan azt a témát két teljesen más megközelítésből hallhassuk.

A délelőtti előadás 9.30-kor kezdődött, s egy rövidke szünetet tartva egészen 13.00-ig hallgathattuk Dr. Nagyné Varga Ilonát, akinek szakmai tapasztalata nagyon széles körű, s a saját példái, életének eseményei elmesélésével színesítette az előadását. Időkeretek és az előadó egyéb elfoglaltsága okán a délutáni részt nem tudta velünk tölteni Dr. Nagyné Varga Ilona, de azt hiszem egész nap szívesen hallgattuk volna példáit. Az előadásban elmesélt története, megoldási lehetőségek a munkánk széles palettájáról érkeztek, szociális szövetkezetek életszakaszairól mesélt, kisebbségi csoportok dinamikájáról, közösségben felmerülő problémák megoldási lehetőségeiről, közösségfejlesztő szerepéről, beavatkozási lehetőségeiről.

Az előadást egy svédasztalos ebéd követte, melyet a szajoli TOZO - Falatozó biztosított számunkra.

A nap második előadója Veresné Péter Judit volt a Csillagpor Alapítványtól. A téma felkeltette az előadó érdeklődését és egy régóta érlelődő gondolat megvalósításába kezdett prezentációja elkészítésekor. Két nagyon érdekes témával foglalkozó könyvet dolgozott fel, melyek a társadalmi megatrendeket veszik górcső alá. A könyvek tényekre alapozott állításokat fogalmaznak meg, melyek a mai társadalomra is teljes mértékben igazak, s a társadalmi fejlődés, haladás irányát fejtegeti. A megatrendeket a műhelymunka során súlyoztuk, s a kiválasztásra került trendhez mindenki hozzáfűzte a gondolatát, abban rejlő lehetőségeket és veszélyeket fogalmaztunk meg.

A szakmai napon hallott információk a visszajelzések alapján mindenki számára hasznosak voltak, melyet a mindennapi munka során is alkalmazni tudnak. Az egész napra elmondható, hogy jó hangulatban, barátságos közegben telt, s bízom abban, hogy a személyes kapcsolatok is megerősödtek a szakmai műhely során.

Letölthető előadások: DrNagyn_Varga_Ilona_20150409 , Farkas_Kat_20150409 , Veresn_Pter_Judit_20150409

Kapcsolódó cikk

Farkas Kató
kulturális koordinátor, Jász-Nagykun-Szolnok megye