Szakmai műhely a Ruzsai IKSZT- ben

Szakmai műhely a Ruzsai IKSZT- ben

A TÁMOP-3.2.3./B-12/1C-2013-0001 projekt keretében március 18- án szakmai műhelyt szerveztünk a TÁMOP-3.2.3./B nyertes IKSZT-k számára Ruzsán.

Csongrád megyében 17 IKSZT működik, melyből mindössze kettő nyerte meg 2013-ban a pályázatot. Balástya és Ruzsa is igyekezett minél kreatívabban felhasználni az elnyert támogatást és a település lakosságának javára fordítani azt a megvalósuló programok tükrében.

2013- ban a feladatfinanszírozás keretében jártunk már Balástyán és szakmai napot tartottunk, ezért döntöttünk úgy, hogy a lehetőség most Ruzsát illeti. Vetró Klára, IKSZT munkatárssal már hónapokkal ezelőtt áttekintettük a szakmai műhely lehetséges témaköreit és az „Ifjúsági közösségek fejlesztése” mellett voksoltunk.

Két olyan előadót kértünk fel, akik az ifjúságfejlesztés területén ismertek.

A délelőtt 9.30-kor kezdődő programon Sánta Gizella polgármester és Dohorné Kostyál Zsuzsanna, a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodájának vezetője köszöntötte a meghívottakat, majd Vajda Árpád a Csongrád megyei jó példákról, míg Zsótér Mária a Békés megyei jó gyakorlatokról tartott előadást. Ezt követően műhelymunka keretében ismerhettük meg egymás tevékenységét és kezdeményezéseit az ifjúságra vonatkozóan.

Az előadókról érdemes tudni, hogy Vajda Árpád korábban a Szegedi Ifjúsági Ház vezetője volt, kollégáival együtt valósította meg a Katt Rádiót, a Hangulat Expressz szolgáltatást és megálmodták, majd meg is nyitották a D2-t, az IH Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpontját, mely napjainkban is egy közkedvelt klubhelyiség a fiatalok körében.

Zsótér Mária pedig a békéscsabai ifjúsági élet egyik legfontosabb szereplője, a Békéscsaba Ifjúságáért díj egyik első birtokosa, akinek jelentős szerepe volt a Békéscsabai Diákönkormányzat megalakulásában, a Városi Ifjúsági Parlament elindításában. 17 évig vezette a Patent Diákirodát.

A két előadó közötti szünetben svédasztalos ebéddel kínáltuk vendégeinket, amelyről a Ruzsa Presszó gondoskodott – kiváló minőségben.

A szakmai programon résztvevők újabb tudással és tapasztalatokkal térhettek haza, és bízunk benne, hogy hasznosítani tudják majd az IKSZT-ben is.

Letölthető előadások: eloadas_zsotermaria_ruzsa_20150318

Kapcsolódó cikk.

Magné Szaitz Éva
kulturális koordinátor, Csongrád megye