Szakmai műhely a helyi nyilvánosság erősítéséért

Szakmai műhely a helyi nyilvánosság erősítéséért

Ezúttal egy érdekes témával a helyi nyilvánossággal ismerkedhettek több aspektusból a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében működő TÁMOP nyertes IKSZT-k.

A szakmai műhely aktuális helyszíne Halmaj volt, ahol a helyi IKSZT-ben gyűltek össze az érdeklődők.

Molnár Aranka közösségfejlesztő tartott rövid előadást, melyben a témakörhöz kapcsolódó fogalmi hátteret vázolta.A szakember már számos közösségfejlesztő folyamatot mentorált a megyében és az országban is. A tapasztalatok átadása számos kérdést generált a közművelődési munkatársak körében, hiszen mindenki szeretné, ha a saját településén működő IKSZT-k is hasznosíthatnák a hallottakat. „Hogyan erősíthető a helyi nyilvánosság szerepe a falvak kulturális életében?” – tette fel a kérdést Molnár Aranka, melyre a résztvevők számos választ adtak saját tapasztalataikból merítve.
 
A műhelymunka során minden IKSZT munkatárs beszámolt elért eredményeiről, valamint a jövő terveit is vázolta. Sokat tanultak egymástól az ikszt-s kollégák a délelőtt során. A program második részében innovatív területeket ismerhettek meg az érdeklődők.

Hornyák Zoltán az Európa Rádió szerkesztő-riportere vezette be a hallgatóságot a média világába. Az előadásából megismerhették a rádiós műfajokat, de szóba került a hazai elektronikus médiumok története is. A szakmai előadás után a műhelyfoglalkozás sem maradhatott el, hiszen a résztvevőknek műsortervet kellett összeállítaniuk egy helyi kisközösségi rádióhoz. Számos kreatív ötlet látott így napvilágot, ami nagyban segített az ikszt-s kollégáknak elindulni ezen a területen.

A házigazda halmajiak számára nem volt nehéz a megvalósítás, hiszen már működtetnek helyi kábeltelevíziót, mely beszámol Halmaj és a környékbeli települések életéről. A nap zárásaként kommunikációs gyakorlatot tartott a megjelenteknek Brézai Zoltán a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodájának kulturális koordinátora.

Számos érdekes helyzetgyakorlat tette színesé foglalkozást. A szakmai műhelyen résztvevő IKSZT munkatársak a nap végén elégedetten térhettek haza, hogy az itt megszerzett tudást saját lakóhelyükön kamatoztathassák.

Letölthető előadások: A nyilvnossg hogyan ersti a teleplsek kulturlis lett , Az anyanyelvpols szerepe a modern kommunikciban , Bemutat2 Eurpa Rdi , nmi bemutat , tobbcelu_kozossegi_terek_fejlesztese_projektosszegzes_v2

Kapcsolódó cikk.