Szakmai műhely a helyi civil szervezetek erősítéséért

Szakmai műhely a helyi civil szervezetek erősítéséért

A civil szervezetek működése, valamint jelenlétük helyi erősítése volt a témája a boldvai szakmai napnak. A program során mindenki számára világossá vált, hogy ezek a szervezetek aktív szerepet vállalnak a települések kulturális életében.

Az IKSZT-k számára fontos a különböző civil szervezetekkel való kapcsolattartás, a közös programok, pályázatok mellett az is, hogy egymástól tanuljanak a jó gyakorlatokon keresztül. Ezért is választotta intézetünk és az ikszt-s kollégák közösen a soron a következő szakmai műhely témájául a civil közösségek munkáját.

Csabai Gyula a házigazda település polgármestere a helyi civil jelenlét fontosságáról beszélt. Boldva első embere úgy fogalmazott, hogy a községben vannak civil szervezetek - egy énekkar és a polgárőrség -, de lehetne sokkal szélesebb is a spektrum. A falu vezetője beszélt a szerveződések munkáiról, valamint az önkormányzattal való kapcsolatukról is. Sélley Andrea a Dialóg Egyesület részéről, mint közösségfejlesztő fejtette tovább a témát. Úgy fogalmazott, hogy egy kis településen is nagy szükség van ezekre a szervezetekre, hogy közösen dolgozzanak a helyi sikerekért. A szakember véleménye szerint a helyi összefogások eredményeként, nagyszerű dolgok történhetnek az adott településeken. A műhelymunka során mindenki hozott pozitív és negatív példát saját lakóhelyéről, hiszen mindenből lehet tanulni.

A délután folyamán bemutatkoztak a különböző civil kezdeményezések. Várnagy Dávid a Gömöri Környezet- és Tájfejlesztő Egyesület vezetője a gömöri térség értékmentő munkájáról beszélt, arról, amit néhány esztendeje kezdtek el, de már látszanak az eredmények. Trizs, Ragály és Aggtelek jó példáiról, valamint a Gömöri Gyümölcsfesztivál pozitív hozadékairól is beszélt. Gulyás János a borsodbótai jó gyakorlatokat mutatta be a Borsodbótai Önkéntes Tűzoltó-, Településszépítő-, Környezetvédő- és Foglalkoztatást Elősegítő Egyesületen keresztül. Kiemelte az egészségprogram jelentőségét, melyet országos szinten is elismertek a szakemberek. Borsodbóta polgármestere a pályázati lehetőségekről is szólt előadásában.

Pankucsi Márta a Miskolci Egyetem főiskolai docense, már arról beszélt, hogy erősíthetők a civil szervezetek kulturális területen. A szociológus kifejtette, hogy a kultúra terén nagy szükség van a különböző civil kezdeményezésekre. Számos ötletet adott a jelenlévőknek, amelyet hasznosíthatnak lakóhelyükön. A Szépkorúak Akadémiájának létrehozása, valamint a fiatalok bevonása egyaránt segíthet abban, hogy települési szinten elinduljon egy pozitív gondolkodás a kultúra terén.

A program zárásaként Brézai Zoltán mutatta be azt, hogy lehet bekapcsolni egy országos civil szervezetet a helyi kulturális élet vérkeringésébe. Az Anyanyelvápolók Szövetsége sokat segített a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodájának, az „Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv címet viselő verseny lebonyolításában. A vetélkedés idén ősszel folytatódik.

A civil szervezet egyébként már az ország számos településén kapcsolódott be a kulturális életbe. Anyanyelvi táborok és versenyek szervezés mellett a legkisebb településeken is szervezett kulturális programokat.  A szakmai program összegzéseként elmondható, hogy a helyi, valamint az országos civil szervezetek is nagyban segítik egy település kulturális életét.

Letölthető előadások: Egy orszgos civil szervezet bekapcsoldsa a kzmveldsbe , Egy_civil_szervezet_szerepe_a_gomori_terseg_gazdasagfejlesztesi_Boldva20150521

Kapcsolódó cikk.