Olvasásnépszerűsítés, olvasásfejlesztés az IKSZT-kben

Olvasásnépszerűsítés, olvasásfejlesztés az IKSZT-kben

2015. március 19-én a böhönyei Községi Könyvtár és Művelődési Ház (IKSZT) látta vendégül Somogy megye IKSZT vezetőit, munkatársait. Takács István a Nemzeti Művelődési Intézet kulturális koordinátora és Dr. Savanyó Józsefné a könyvtár vezetője egy rendhagyó szakmai napra invitálta a meghívottakat.

Bognár Noémi Erika és Jávorka Brigitta a Könyvtári Intézet munkatársai bemutatták az általuk kidolgozott, könyvtárral kapcsolatos szolgáltatásfejlesztési modelleket. Kiemelkedő segítség lehet az IKSZT-k számára, hogy kisebb erőforrásokkal is könnyen adaptálható jó gyakorlatokról számoltak be, valamint felajánlották jövőbeni szakmai segítségnyújtásukat is.

A könyvtárvezető bemutatta a települést és annak igencsak pezsgő kulturális életét, valamit kitért az IKSZT más tevékenységeire is. A település könyvtárának tizenhatezres állománya kiemelkedő olvasási, információgyűjtési, szórakozási lehetőséget jelent a térségben. Ezeken kívül óriási segítséget nyújt a településen élők olvasási szokásainak befolyásolásában is. A könyvtárvezető bemutatta azokat a pedagógiai lehetőségeket, amelyek a babakortól egészen a felnőtt-, ill. időskorig könyvhasználatra, olvasásra buzdíthatják a lakosságot.
 
A szakmai nap során az iskolások bevonásával bemutatásra került a könyvtári óra, valamint a Palacsintás király című Fésűs Éva könyv játékos-tanulásos feldolgozása. A foglalkozások eredményeképpen a tanulók beleleshettek a könyvtári szakma rejtelmeibe, a könyvtár használatának alapjaiba, valamint láthatóan felkeltették érdeklődésüket a korosztályuknak megfelelő könyvek.


Kapcsolódó cikk.

Takács István