NYÁRI OLVASÓKÖRI ÉLMÉNY KONDOROSRÓL

Mesebeli környezetben tartotta augusztusi összejövetelét a Kondorosi Olvasókör. A festői szépségű Holt-Körös partján elhelyezkedő, különleges atmoszférájú, Magyarországon egyedülálló építészeti csoda, a Szarvasi Vízi Színház adott otthont az olvasókör kulturális programjának.

A színház 2011 júniusától működik, mely egész nyáron át kiszolgálja mind a szarvasi és környékbeli lakosság, mind az idelátogató turisták kulturális, összművészeti igényeit. A közel ezer ember befogadására alkalmas színház egy várkastélyt és amfiteátrumot stilizál a gyalogos fahíd szomszédságában, mely összeköti a várost az Erzsébet-ligettel.

Az Olvasókör Für Anikó, Jászai Mari díjas színésznő önálló estjét tekintette meg, „Kitalált világ”címmel, mely során tanúja volt a költészet, és a zene összekapcsolódásának. A művésznő előadása magas színvonalon képviselte a magyar kultúrát. Micsoda erő lakozik abban az emberben, aki a költői gondolatokat, zenei harmóniákat ilyen hitelesen képes tolmácsolni, és meg tudja győzni közönségét is annak igazáról. Nemcsak értelmileg jut el ilyenkor a gondolat a közönséghez, hanem behatol a „lélekhez” is, ami létrehozza azt a varázslatot, amire a néző vágyik.

A művészetek befogadása, vagy gyakorlása önmagában is kitüntetett pillanata az értelmes emberi létnek. Ilyenkor emelkedettebb állapotba kerül az ember, amit a Kondorosi Olvasókör tagjai is átélhettek a program során. Ez is a lélek rezdülése a jóra, az igazságosra, a szabadságra és a szépre.

„A vers gondolat, a lélek álmodása,
áldás  és átok, kegyelem, kárhozat,
az ellentétek egymásba olvadása,
varázslat, művészet, lélekláncolat.”

                                         /Hollósy Tóth Klára/

Szerző: Mezőné Kovács Mária