Második Győr-Moson-Sopron megyei szakmai műhely

2015. március 19-én került megrendezésre a TÁMOP-3.2.3./B-12/1C-2013-0001 Többcélú közösségi terek fejlesztése projekt keretében megvalósuló második Győr-Moson-Sopron megyei szakmai műhely.

Győrszemere község Integrált közösségi és Szolgáltató Térének modern épületében találkoztak a megye IKSZT munkatársai és partnereik.  A szakmai műhelyen a résztvevők előadás és műhelymunka keretében, aktuális és adaptálható gyakorlati ismereteket szereztek az ifjúsági közösségek fejlesztése és közművelődési folyamatok koordinálása témakörökben.

Istvánffy Miklósné, a fertőszentmiklósi művelődési ház igazgatónőjének irányításával, a résztvevők kielemezhették a helyi közösségek koordinálásának és a közművelődési programok szervezésének lépéseit.Azzal a gondolattal indítva, hogy, mit is jelent számunkra a közösség, majd érintettük az ötletek megszületését, előkészítés és szervezés fázisait, a lebonyolítás forgatókönyvét és a reklám és propaganda fontosságát és szabályait. Az előadás végén, a projekteket lezáró utómunkálatok közül az értékelés és visszajelzések fontosságát emelte ki az előadó.

Az interaktív műhelygyakorlat során szituációs gyakorlatokkal próbáltunk megoldást találni, a rendezvényünk alatt fellépő problémákra. Majd a helyszínek berendezésével és a plakátokon fellelhető hibák felismerésével lehettünk gazdagabbak.

A közös ebéd után, Szabó Beáta, az Új Nemzedék Plusz Kontaktpont Irodavezetője az Egyéntől a közösségig, passzivitástól a részvételig címmel, a fiatalok és a helyi közösség viszonyáról tartott előadást, melynek az elején községekre bontva a jelenlegi helyzetünk felmérésére kerestük együtt a választ, az alábbi kérdések segítségével. Hogyan látom én a fiatalokat? Hogyan látnak ők engem? Hogyan látja a település a fiatalokat? Mi az én célom? Mi a feladatom? Mi az elvárás felém? Mi az én szerepem?

Majd az egyéntől a közösségig vizsgáltuk a részvétel folyamatát és szintjeit. Végül eszközöket és módszereket ismerhettünk meg a fiatalok aktivizálására.

A program a TÁMOP-3.2.3./B-12/1C-2013-0001 - Többcélú közösségi terek fejlesztése program keretében valósult meg.

Kapcsolódó cikk.

Letölthető előadások: Istvanffy Miklosneifj_kozossegi_reszvetel

Győrszemere, 2015. március 19.