Lokális társadalomfejlesztés – helyi gazdaságfejlesztés – közösségi folyamatok koordinációja – közösségfejlesztés

Lokális társadalomfejlesztés – helyi gazdaságfejlesztés – közösségi folyamatok koordinációja – közösségfejlesztés

Fenti fogalmak gondolatisága alatt 2015. március 17-én került megrendezésre az I. IKSZT Szakmai Műhely Kazáron a TÁMOP 3.2.3./B-12/1C-2013-0001 Többcélú közösségi terek fejlesztése projekt keretében.

Az első szakmai műhely témái előadások formájában valósult meg. A Kazári IKSZT munkatársak nagy szeretettel fogadták a kollégákat, szakembereket. A program napját megelőzően már nagyban folytak az előkészületek, hogy a rég nem látott kollégák elégedetten távozzanak. Az IKSZT úgy belső-, mint külső környezetében tökéletesen megfelelt a találkozásra. Az igényes terekben a szakmai műhely ideje alatt Káposzta Mária Balassagyarmati lakos képeiből nyílt kiállítás volt megtekinthető, ami keretet adott az előadótérnek.

A megérkezés és regisztráció után, akinek igénye volt rá, körbenézhetett az IKSZT-ben, a tapasztalt házigazdák szívesen végig kalauzolták a vendégeket.

A nap kezdetén összefoglalóan felvázoltam a programban már lezajlott kutatások, folyamatok eredményeit. Röviden bemutatásra került, hogy jelenleg milyen fázisban tart a pályázat és milyen témákon dolgozunk. Köszönetet mondtam az eddigi közös munkáért, együttműködésért, valamint ismertettem a résztvevőkkel a következő két szakmai műhely időpontjait és helyszíneit is. (Kozárd: 2015.04.01., Tolmács: 2015.05.12.).

Első vendégelőadónk Mészáros Tibor Úr volt, aki a nagyrédei INNOVA Térségfejlesztő Szociális Szövetkezettől érkezett és hozta el jó példáit a nógrádiak számára. Előadásának címe: Hátrányból előnyt! – A nagyrédei modell: a gazdaságfejlesztés lehetséges útjai a vidéki kistelepüléseken. Személyes tapasztalataira épült beszámolójából hiteles képet kaptunk arról, hogyan, milyen elven működik a nagyrédei szociális szövetkezet. Megismerkedhettünk történetével, létrejöttével és valós rálátásunk lett a működés során fellépő nehézségekről is. A képekkel, személyes történetekkel, számadatokkal alátámasztott izgalmas „utazás” nagy hatással volt a hallgatóságra. Mészáros Tibor előadása után készséggel válaszolt is a felmerült kérdésekre, mely még izgalmasabbá tette a témával való ismerkedést.

A szakmai nap második előadója Sándor Ildikó volt, a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. részéről. Beszámolójából körképet kaphattunk a várható 2014-2020-as Nógrád megyét érintő pályázati lehetőségekről. Ildikó előadása három fő téma részleteinek vázolásából tevődött össze: Terület és Településfejlesztési Operatív Program, Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program, Magyar-Szlovák határon átnyúló Együttműködési Program. Igaz, ezen programok nagy része tervezés alatt áll, de külön figyelmet fordított azokra, melyekre az IKSZT-knek érdemes lesz odafigyelni a jövőben.

Mindezek után rövid pihenő következett, amikor is a rég nem látott kollégák beszélgethettek, gondolataikat, tapasztalataikat megoszthatták egymással.

A nap második részében - Pásztor Ildikó: Az önszerveződő közösségek szerepe a helyi vidékfejlesztésben című előadását hallgathattuk nagy élvezettel. Ami sokkal inkább élménybeszámoló volt, valamint tanulságos, követendő minták sokasága. Konkrét településekkel és jó példákkal illusztrált beszámolója, azt gondolom, kellően feltöltötte a hallgatóságot és jó kis útravalóul szolgált.

Végül a házigazda Dobor István - a Kulturális és Környezeti Értékvédő Egyesülettől - mesélte el az IKSZT egyik szolgáltatásának, a TUFA TAXI-nak a történetét, célját.  A TUFA TAXI napjainkban is nagy népszerűségnek örvend a Kazárra látogató turisták és a helyi, valamint környékbeli lakosok között. Ennek segítségével a Kazárra érkező látogatók egy kalandokkal teli utazással egybekötve tekinthetik meg a település egyik kiemelkedő természeti nevezetességét, a riolittufa képződményt.

A napot jó hangulattal záró házigazdáknak megköszöntem, hogy helyet adtak a műhelymunkának. Bízva a hasonlóan tartalmas és jó hangulatú folytatásban Kozárdon találkozunk újra.

 Letölthető előadások: Innova Szoc Szvetkezet_Htrnybl elnyt_Kazr 20150317 , NFN_Sndor Ildik_KAZR 20150317 , Psztor Ildik

Kapcsolódó cikk.

Szerző: Józsa Viktória