Közösségfejlesztés szakmai műhely Attalán

Közösségfejlesztés szakmai műhely Attalán

2015. május 28-án Attalán találkozhattak Tolna megye Integrált Közösségi és Szolgáltató Tereinek munkatársai. A szakmai műhely témája a közösségfejlesztés volt, aminek kapcsán többnyire arra kerestük a választ, hogyan tudjuk aktivizálni településünk tagjait.

A résztvevők köszöntése után Kőnigné Nagy Magdolna, az Attalai IKSZT vezetője mutatta be a községet, munkájukat, általuk nyújtott szolgáltatásokat, programokat.
Az intézmény a település központjában található. A látogatót az itt dolgozók kedvessége mellett egy rendkívül barátságos, dekoratív miliő fogadja. Az attalaiak tudják, ha bármi kérdésük van, itt mindig kapnak segítséget.

Az épület kis közösségi terei lehetőséget nyújtanak arra, hogy a foglalkozások bensőséges, családias hangulatban zajljanak.  Az éves nagyrendezvények mellett számos szakkör, csoport találkozik hétről hétre rendszeresen, a most már napelemmel is felszerelt, korszerű épületben. Az IKSZT-ben könyvtári szolgáltatásokat is nyújtanak, valamint a takarékszövetkezet is itt várja az ügyfeleket. Az Attalai Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér tágas udvara emellett tökéletes helyszíne a szabadtéri rendezvényeknek.

Kovács Edit, Közösségfejlesztők Egyesületének elnöke először egy rövid játékra invitálta a résztvevőket. A jelenlévőknek öt olyan dolgot kellett leírniuk, amelyekről kollégáiknak is szívesen mesélnének, illetve öt olyat, ami kihívást jelent számukra.  Az elmondottak alapján a problémák, a nehézségek szinte minden IKSZT-ben hasonlók, azonban ez nem jelenti azt, hogy ezek enyhítése, sikeres megoldása is mindenhol ugyanúgy zajlana. Erre sajnos nincs recept, de jó példákon keresztül a szakmai nap hátralévő részében megpróbáltunk esetleges alternatívákat, megoldási módokat feltárni, közösen megbeszélni.

Egy népművelőnek a személyisége a munkaeszköze, ebből ne próbáljunk meg kilépni munkánk során. Ettől függetlenül azonban vannak olyan helyzetek, amikor háttérbe kell vonulnunk. Ehhez azonban szükséges egyfajta szemléletváltás részünkről. Nem feltétlenül mindig jó, ha a helyiek igényeit kutatjuk, és ehhez igazodva szervezünk rendezvényeket. Tanuljuk meg „szervezni az embereket”, szerepeket adni számukra.

Kovács Edit emellett számos jó gyakorlatot osztott meg a résztvevőkkel, amelyeket átalakítva, átgondolva máshol is sikeresek, eredményesek lehetnek. Az IKSZT munkatársainak azzal a hatalmas előnnyel rendelkeznek, hogy ismerik a település lakosait, erőforrásait, kulcsembereit, akik bevonhatók és mozgósíthatók.

A szakmai műhelyen feltárt problémák mindnyájunkat gondolkodásra sarkalltak. Hazafelé már esetleges jövőbeni terveken törtük a fejünket, és olyan kis lépéseken, melyek nagy tettek ugródeszkái lehetnek.

Letölthető előadás: Attala_elads_KZSSGI MEGOLDSOK TERE - ikszt

Kapcsolódó cikk.

Gyürky Réka