Közművelődési programok helyi erőforrásokra építve - szakmai műhely Tényőn

Közművelődési programok helyi erőforrásokra építve - szakmai műhely Tényőn

A jövőműhely módszerrel ismerkedhettek meg a Győr-Moson-Sopron megyei IKSZT munkatársak a Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett szakmai műhelynapon.

2014. november 26-án került megrendezésre a TÁMOP-3.2.3./B-12/1C-2013-0001 Többcélú közösségi terek fejlesztése projekt keretében megvalósuló első Győr-Moson-Sopron megyei szakmai műhely.

Tényő község Integrált közösségi és Szolgáltató Térének impozáns épületében találkoztak a megye IKSZT munkatársai és partnereik.  A szakmai műhelyen a résztvevők hasznos, gyakorlati ismereteket szereztek a helyi erőforrásokra épülő közművelődési programok generálásáról.

Dr. Tóbiás László, a Széchenyi István Egyetem egyetemi docense a jövőműhely módszer fontosságát ismertette. A jelenlévők gyakorlati példákon keresztül kaptak betekintést jövőműhely, mint a közösségfejlesztés, illetve a társadalomkutatás módszeréről, a település szellemi megújulását, a közösség aktivizálását segítő programról.

Letölthető előadás: tobias_laszlo_eoadas_tenyo

Lajtmann Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke beszélt a lokális összefogás építő erejéről a települési értékek fenntartásában.  Bemutatta és egyben ismertette is a módszertani hátterét azoknak az ifjúsági és programoknak, melyeket a környezeti tudatosság jegyében rendeztek meg a téti kistérségben. Gyakorlati feladatok is színesítették a műhely délutáni programját. A négy fős kutatócsoportoknak a kihalás szélén álló „Ropikat” kellett egy szigetről kimenteniük úgy, hogy közben életben maradjanak. Ehhez a csoportoknak a helyzetelemzés, tervezés, döntés és a kivitelezés folyamatát precízen kellett megtervezniük.

A Szakmai műhely végén Győrszemere és Tényő települések TÁMOP projektjeit mutatták be az IKSZT munkatársak.

Építő közösségek Tényőn letölthető előadás: tamop_tenyon

Letölthető meghívó: meghivo_tenyo_ikszt

Képgaléria:


A program a TÁMOP-3.2.3./B-12/1C-2013-0001 - Többcélú közösségi terek fejlesztése program keretében valósult meg.