Jó gyakorlat bemutatása

Jó gyakorlat bemutatása

A mintaprogramok gyűjtésének célja, hogy azok beépülhessenek a szolgáltatásfejlesztési modellekbe, illetve a jó gyakorlatok interneten történő publikálásával ötleteket, módszereket kínáljunk új programtípusok beindításához.

Program neve: Közösségi kert kialakítása és fenntartása Bókaházán

Program célcsoportja: A település civil szervezeti, önkéntesek

Program célja, milyen kihívásokra/lehetőségekre épít:
Önkormányzati területen (leendő tájház udvarán) minta – konyhakert kialakítása. Célja bemutatni a fiataloknak, idősebbeknek is a konyhakerti zöldségfélék, fűszer és gyógynövények termesztését, majd a megtermelt javakból közös programokon sütés – főzés szezonális zöldségekből.

Program időtartama, rendszeressége: Minden évben tavasztól őszig, ahogy a munkálatok megkövetelik. (Rendszerint hétvégi program)

Szükséges infrastruktúra, eszközök: Minden adott volt a kert elindításához. (Az udvaron még kút is található, így az öntözés is megoldott.)

Szükséges anyagok, azok (nagyságrendi) költsége összesen: Ásó, kapa, gereblye, talicska, metszőolló, öntözőkanna. Kerti eszközök, max. 50 e Ft értékben.

Program módszerei (pl. ismeretátadás módja): Közös munka, ismeretátadás (hogyan kell a hagymát elültetni, az apró magvakat elvetni, palántázni, kapálni, a megtermelt javakat feldolgozni stb.
A kicsi 2 évestől egészen a 80 éves mamákig mindenki részt tud venni.

Program együttműködő partnere, oktatója: Bókaháza község Önkormányzata, Bokréta Hagyományőrző Egyesület, Bókaháza községért Közalapítvány.
Külön oktatót nem vontunk be a programba.

Újszerűsége, mintaértéke miben rejlik: Közösségépítés, közös munka és ismeretátadás – vissza a természetbe, a természetes, bio alapanyagokhoz

Adaptációt lehetővé tevő további információ, dokumentáció helye:
Bókaháza község Önkormányzata, 8741 Bókaháza, Kossuth u. 6.

Programot kidolgozó, kínáló szervezet neve, elérhetőségei:
Bókaháza községért Közalapítvány, 8741 Bókaháza, Kossuth u. 6.
06-83-552-023, 06-30-3775308

Képek:

kp1 kp2
                                      kp3


Melyik szolgáltatásfejlesztési modellhez csatlakoztatható? 

SZM 1 – 25 (lásd módszertani terv p.16)
SZM 5 Közösségfejlesztés, SZM 15 felnőttkori tanulás de SZM 9 egészségfejlesztéshez is.