IKSZT tréning Nagyvázsonyban

IKSZT tréning Nagyvázsonyban

2015. április 24-én a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei irodája a Nagyvázsonyi IKSZT-vel együttműködve ifjúsági közösségek fejlesztésére vonatkozó tréninget szervezett Nagyvázsonyban. Széplaki Réka trénerként volt jelen, jelenleg a BIRS Ifjúságsegítő Közhasznú Egyesületnél dolgozik. A résztvevők Veszprém megyéből, több településről érkeztek, eltérő munkakörben dolgoznak, más-más egyesületen, vagy IKSZT-én belül.

Mivel nagyrészt idegenek voltunk egymásnak a résztvevőkkel, ezért a tréninget egy rövid ismerkedéssel indítottuk játékos formában. A képzés során több csapatépítő, jégtörő játékot próbálhattunk ki és sajátíthattunk el, amelyek a gyerekek/ fiatalok körében rendkívül népszerűek.Réka folyamatosan értelmezte és megindokolta a játékok célját, hogy milyen szituációkban érdemes alkalmazni azokat. 

Ezt követően megbeszéltük, hogy ki milyen elvárással jött a tréningre, és ki milyen tapasztalatot, kompetenciát hozott magával az ifjúságszervezés területén, ami a többi résztvevő javára válhat. Tulajdonképpen az ilyen jellegű tapasztalat cserére épült a tréning. Nagyrészt mind azért jöttünk, hogy új ötleteket és hasznos információkat szerezzünk ennek a korosztálynak a bevonásáról, hogyan tudjuk aktívvá tenni, hogyan tudjuk megtartani őket?!

Kiemelten foglalkoztunk az ifjúság megszólításának kérdésével, az erre irányuló válaszok többrétűek voltak. Felmerült a facebookon, honlapon, vagy hírlevél formájában történő megszólítás, a plakát illetve szórólap lehetősége, de volt, aki a személyes megszólítás, beszélgetés módszerét tartja a leghatékonyabbnak. Ennél a pontnál Réka hangsúlyozta, hogy a személyes megszólítás esetén nagyon fontos a hitelesség, hogy alkatilag alkalmasak legyünk az ilyen jellegű megszólításra, mert különben nem lesz hatékony.

Kitértünk arra, hogy az egyik legjobb módja a bevonásnak, ha feladatokkal bízzuk meg a fiatalokat, amely révén erősítjük a bizalmat és felelősséggel látjuk el, aminek a következtében még inkább a sajátjának tekintheti a szervezet céljait és működését, viszont fontos, hogy felmérjük a fiatalok képességeit és annak megfelelően osszuk ki a feladatokat, és hogy a háttérben mindig jelen legyünk.

Beszéltünk a célcsoport meghatározásának fontosságáról, és arról, hogy folyamatosan rákérdezzünk, hogy miért akarjuk mi ezt a korosztályt bevonni a közösségbe, mi a célunk, tulajdonképpen egy állandó önreflexióra van szükség, ennek segítségével meghatározhatjuk, hogy mi vagy ki jelent prioritást (nyilván a fiatalok).

A tréning során sok hasznos tanácsot hallhattunk és kölcsönösen próbáltunk segíteni egymásnak. A további tanácsadások és tapasztalatcsere érdekében létrehoztunk egy facebook csoportot a résztvevők számára, így ezután is könnyen fordulhatunk egymáshoz.

Kapcsolódó cikk.

Szerző: Serestély Ada közösségi munkás Nagyvázsony