Értékőrzés szakmai műhely Mezőnagymihályon

Értékőrzés szakmai műhely Mezőnagymihályon

Az értékőrzés volt a témája Borsod-Abaúj-Zemplén megyei első, a TÁMOP pályázat nyertes IKSZT-k számára rendezett szakmai műhelynek. Mezőnagymihály az elmúlt hónapokban már megteremtette az alapjait a helyi értéktár létrehozásának, ezért esett erre a helyszínre a választásunk.

Vályi László a település polgármestere köszöntötte az esemény résztvevőit. Kiemelte a települési értékőrzés fontosságát, valamint azt, mennyire fontosak a mezőnagymihályi hagyományok a mai lakosok számára is.  Brézai Zoltán kulturális koordinátor az IKSZT-k mentorálásának szakmai elemeit mutatta be, valamint szólt arról is, milyen feladatok várnak az elkövetkező időszakban a megye 15 TÁMOP nyertes intézményére.

Konczné Tegzes Erika a helyi IKSZT vezetője mutatta be a házigazda települést, annak az értékgyűjtés területén végzett eddigi eredményeit. Kiemelte: a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodájával való jó együttműködés a kulturális közfoglalkoztatáson túl más téren is megmutatkozott. Az intézet segítő kezet nyújtott a helyi értéktár létrehozását illetően is, hiszen májusban Mezőnagymihály adott otthont egy „értéktáras kampánynak”.

A Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodájának kulturális koordinátora Kiss Balázs Levente előadásában arról adott hírt, hogy milyen eredményeket ért el Egerben az értéktár bizottság.

Máté Krisztina az intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében zajló értékgyűjtő munkájáról számolt be, tanácsot adva a helyi IKSZT munkatársainak. A szakember jó példákon keresztül mutatta be azokat a javaslatokat, amelyek segítséget adhatnak a folytatást illetően.

Murányi Norbert vidékfejlesztési menedzser a Dél-Borsodi Értéktár kialakításáról, annak eddigi eredményeiről és a jövő terveiről szólt az érdeklődőknek.

Okosné Kemény Henriett a Mezőkereszetesi IKSZT vezetője a tájházuk létrehozása mellett a helyi értékek gyűjtésének folyamatáról beszélt. Az érdeklődők megtekinthették a helyi értékek kiállításának az alkalomra rögtönzött válogatását, valamint megkóstolhatták a hagyományos mezőnagymihályi gasztronómiai különlegességet, a vajas tekercset. 

A szakmai műhely témakörei szakmai inspirációt adtak mindazon témakörökben, melyekben fejlesztési terveket fogalmaztak meg mezőnagymihályi kollégáink maguk számára.


Letölthető meghívó
Letölthető előadások:
Eger Telepulesi ertektar
Mezonagymihaly kozseg tortenete
Mate Kriszta_Mezonagymihaly
Ertekfeltaras Del-Borsodban