Érdemes közösen gondolkodni

Érdemes közösen gondolkodni

2015. április 21-én, Bogyiszlón találkoztak a TÁMOP-3.2.3./B-12/1C-2013-0001 projekt keretében Tolna megye Integrált Közösségi és Szolgáltató Tereinek munkatársai.

A csaknem 2200 fős Tolna megyei község a Duna szabályozása miatt került a Dunántúlra, korábban a Duna-Tisza közén feküdt. A folyó és holtága fontos szerepet tölt be a mai napig a helyiek életében. A település mindemellett elsősorban paprikájáról nevezetes. A sokak által ismert hagyományos fűszerpaprika mellett azonban egy fehérhúsú, csípős fajta is a településhez köthető.

Mindezt Németh Ágnestől, a bogyiszlói Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér vezetőjétől tudhattuk meg. Előadásában mindemellett kitért a település természeti kincseire is. Az orchideás erdő - mely mára a Duna-Dráva Nemzeti Park része -, és a több száz éves tölgyek ritka példányaiból álló őstölgyes is természeti ritkaságnak számít.

A község emellett hagyományokban is rendkívül gazdag, elsősorban a néptánc és a népzene területén.

A Művelődési Ház 2012. óta működik Integrált Közösségi és Szolgáltató Térként a település központjában. Programkínálatuk rendkívül színes, minden korosztályt próbálnak megszólítani. 
Bogyiszlón komoly hagyománya van az éves nagyrendezvényeknek, melyek közül Szüreti mulatság és az Aratónap a legnépszerűbb. A községnek több testvértelepülése is van, velük rendezik meg évről-évre a Nemzetközi Böllér-Barát Találkozót, minden évben más és más helyszínen.

Az IKSZT-k hálózatfejlesztése nagyon fontos feladat, azonban nemcsak megyei, hanem régiós szinten is.  A globális verseny erősödése a közművelődést is érintő folyamat, ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Minden intézménynek - sokszor nem könnyű feladata -, hogy versenyben maradjon. Hajlamosak vagyunk elsősorban csak az indikátorszámokat figyelni, pedig a szolgáltatások minősége is rendkívül fontos, valamint az, hogy ne felejtsünk el mindig hírt adni munkánk eredményeiről, sikereiről.


Minderről a résztvevők, Balogh Anikóval és Teller Mariettával kötetlen eszmecsere formájában beszélgethettek. Számos hasznos tanács, praktikum, jó gyakorlat hangzott el a szakmai nap folyamán, egymást meghallgatva, segítve pedig számos problémára, nehézségre sikerült megoldást találnunk.


Kapcsolódó cikk.