Bögötei Szakmai Műhely

A TÁMOP-3.2.3./B-12/1C-2013-0001 Többcélú közösségi terek fejlesztése projekt keretében 2015. április 23.-án Bögötén került megrendezésre a második Vas megyei szakmai műhely.

A program Bögötén, a helyi Gyereház IKSZT közösségi terében valósult meg.  A szakmai műhelyen a résztvevők előadás és műhelymunka keretében, aktuális és adaptálható gyakorlati ismereteket szereztek a közösségi művelődés témakörben.

A GYEREHÁZ IKSZT 2012. február elsején nyitotta meg kapuit, épületében 2 közösségi terem, - együttesen 30 fő befogadására alkalmas-, babakocsi tároló, könyvtár és konyha mellett a vezető irodája, valamint tároló található.

A napot Patyi Elemér, Bögöte község polgármestere nyitotta meg, aki az IKSZT létrejöttéről, jelenéről és jövőjéről is beszélt. Horváthné Németh Zsuzsanna az IKSZT vezetője bemutatta a bögötei Gyereház IKSZT programjait, szolgáltatásait, valamint a közösségi művelődés településen betöltött fontos szerepét is hangsúlyozta.

Tóth Csaba művész tanár előadásában Vas Megye képzőművészeti múltját és jelenét tárta fel a hallgatóságnak. Kiemelten foglalkozott a vas megyei képzőművészek kistelepülésekhez kapcsolódó tevékenységéről, a múltban betöltött fontos szerepeiről. Hangsúlyozta a települési értéktárak fontosságát, a települések gazdag művészeti örökségének megőrzését.

Javaslatot tett a művészek és a közösségi művelődés programjainak összekapcsolására, a helyi értékek kiállításokon történő megjelentetésére.
A közös ebéd után Gyöngyösi Zsuzsanna a vasvári könyvtár igazgatónője a könyvtári programok IKSZT-ben történő megvalósításáról beszélt. Ötleteket,módszereket, jó példákat hozott a szakemberek számára az olvasók minél egyszerűbb és sikeresebb bevonása érdekében.

 

Meskó Krisztián a táplánszentkereszti Jókai Mór Művelődési Ház vezetője a hagyományok és a közösségi művelődés kapcsolatát tárta fel. Az előadás és interaktív műhelymunka során a jelenlévő szakemberek eszközöket és módszereket ismerhettek meg a hagyományok újraélesztésére, új hagyományok teremtésére is.

A résztvevők megállapították, hogy a kultúra, a hagyományőrzés folyamata a település lakosságát bevonva komplexen, helyi szereplőkkel valósulhat meg a településeken. A közösségi művelődés lehetőségeinek megteremtése közben aztán a résztvevők el is köteleződnek mindezek mellett. A közösségi tér esély az IKSZT-k települései számára, amely integráló erőként jelen van, és általa egy olyan szocializációs tér alakul ki, aminek áldásos hatását a falu apraja nagyja is magáénak érzi.

A program a TÁMOP-3.2.3./B-12/1C-2013-0001 - Többcélú közösségi terek fejlesztése program keretében valósult meg.

Kapcsolódó cikk.

Bögöte, 2015.április 23.