Az ifjúsági klub is bekapcsolódott a helyi nyilvánosság generálásába Boldván

Az ifjúsági klub is bekapcsolódott a helyi nyilvánosság generálásába Boldván
A Boldván az IKSZT mentorálása mellett már évek óta működik egy a helyi fiatalságot összefogó ifjúsági klub. A különböző rendezvényeken mindig ott vannak, és önkéntes munkájukkal segítik azok sikerességét.

Péter Magdolna az IKSZT vezetője, arra gondolt, hogy jó volna leülni, beszélgetni a fiatalokkal helyi problémákról. Nem a gondok megoldása lenne a cél elsődlegesen, hanem az, hogy a fiatalok megoldási javaslatokkal álljanak elő. Az első összejövetelen ötletekben nem volt hiány, akkor éppen a helyi értékgyűjtés hatékonyabbá tételéről esett szó.

A fiatalok véleménye szerint sokkal szélesebb körben is lehetne népszerűsíteni az értékgyűjtést. Már nem a tárgyi emlékekre gondolnak, hiszen azok megvannak a tájházban, hanem a szellemi örökségekre, helyi ételek receptjeire, boldvai hagyományokra. Az ifi klub tagjaival el is játszottuk, hogyan zajlanának azok az interjúk, melyeket a faluban élő idős emberekkel készítenének. Péter Magdolna, aki maga is végez kommunikációs területen tanulmányokat sokat segített a felkészítésben.

Egy másik alkalommal már a nyelvi igényességre, leleményességre helyeztük a hangsúlyt. A Nemzeti Művelődési Intézet korábbi „Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv” címet viselő vetélkedőjének kérdéseiből úgynevezett „szellemi árverést” játszott két csapat. Különleges nyelvi kérdésekkel sikerült próbára tenni a fiatalok kreativitását. A játékos versengés nem arról szólt, hogy a résztvevők nyelvtannal kapcsolatos felkészültségét tegye próbára, hanem arról, hogyan gondolkodnak a nyelvi sokszínűségről. Mint kiderült a váratlan játékra mindenki jól felkészült, hiszen a nem oly könnyű kérdésekre is helyes választ adtak. A két alkalom bizonyította, hogy a fiatalok a kommunikációs eszközök, játékos feladatok által lehet jól bekapcsolhatók a helyi nyilvánosság generálásába.