A gersekaráti Szakmai Műhely

A TÁMOP-3.2.3./B-12/1C-2013-0001 Többcélú közösségi terek fejlesztése projekt keretében 2015. április 2.-án került megrendezésre az első Vas megyei szakmai műhely.

A program Gersekaráton a helyi IKSZT újjáépített részében található tetőtéri teremben valósult meg.  A szakmai műhelyen a résztvevők előadás és műhelymunka keretében, aktuális és adaptálható gyakorlati ismereteket szereztek az ifjúsági közösségek fejlesztése témakörökben.

A napot Csordás Tamásné polgármester asszony nyitotta meg, aki az IKSZT-nek a településen betöltött fontos szerepéről beszélt. Ferencz Lászlóné Terike IKSZT vezető , aki egyben a fenntartó Gersekarátért Baráti Kör elnöke is, bemutatta a gersekaráti IKSZT programjait, szolgáltatásait, különös tekintettel az ifjúsági programokra, ifjúsági fejlesztési lehetőségekre.
 
Borsos László, az SRT Logo Ifjúsági Szolgálatának szolgálatvezetője és a Vasi Ifjúságért Egyesület elnöke előadásában Vas megye ifjúságfejlesztésének múltját, jelenét és jövőbeni lehetőségeit tárta fel a hallgatóságnak, kiemelve az IKSZT- ifjúsági feladatait és főbb kapcsolódási pontjait.

Monostori Éva az ifjúság közösségfejlesztéshez kapcsolódó eszköztáráról beszélt. A fiatalok bevonásának módszereit, lehetséges módjait mutatta be interaktív tapasztalatcsere és műhelybeszélgetés során.

A közös ebéd után, Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány elnöke ismertette a Veszprém megyében működő Pannon Értékőr Hálózatot. A program fiatalok, Ifjúsági Értékőrök bevonásával értékeket gyűjt, dokumentál és rendszerez a településeken, és ezzel segíti a települési értéktárak létrejöttét, működését, fejlődését. A fiatalok a dokumentálás során fejleszthetik digitális kompetenciáikat, fotó és video szerkesztést tanulhatnak és közösséggé, valamint közösségformálóvá is válnak egyúttal.

A műhelymunka során a jelenlévő szakemberek eszközöket és módszereket ismerhettek meg a fiatalok aktivizálására, az értékgyűjtő munkába való bevonásra is.

A vas megyei szakmai műhelysorozat Bögötén folytatódik 2015. április 23.-án, ahol a közösségi művelődés találkozik majd a hagyománnyal, a művészettel és a könyvtári programokkal.

 
A program a TÁMOP-3.2.3./B-12/1C-2013-0001 - Többcélú közösségi terek fejlesztése program keretében valósult meg.

Letölthető előadások: Az ifjsgfejleszts mltja jelene s lehetsgei 20150402 , Fiatalok az IKSZT-ben_2 , Hungarikum mozgalom Veszprm megyben_J , IKSZT-Ifjsgi_munka , Mag-hz_bemutatsa_2015 , Minden kzssgnek vannak rtkei , pannonifjusagi , szeresdamagyart

Kapcsolódó cikk.


Gersekarát, 2015.április 02.