A fele se tréfa – április 1. = Szakmai műhelynap a Nógrád megyei Kozárdon

A fele se tréfa – április 1. = Szakmai műhelynap a Nógrád megyei Kozárdon

Nógrád megyében immáron második alkalommal került megrendezésre az IKSZT szakmai műhely, a TÁMOP 3.2.3./B-12/1C-2013-0001 Többcélú közösségi terek fejlesztése projekt keretében. A helyszínt ez alkalommal Kozárd biztosította. Az első szakmai műhelyhez hasonlóan egy egész napot kitöltő szakmai programon vehettek részt a Kozárdra látogató szakmai vezetők, polgármesterek, civil szervezet képviselői, valamint az IKSZT-ben dolgozó kulturális közfoglalkoztatottak. A téma a kommunikáció/IT volt.

A napot a résztvevők és előadók bemutatkozása kezdte, mely megalapozta a későbbi, közvetlen, családiasnak mondható beszélgetést. A délelőtt az interaktív előadások ideje volt, melyen Dudás Erika – Bolla Gyula tréner páros „melegítette be” az érdeklődő füleket és tekinteteket. Olyan kiemelkedően fontos témáról tartottak előadást, amely nem csak a résztvevők hallására és látására hatottak, hanem különböző szemléltetési technikákkal, különféle testhelyzetekkel érzékeltették a személyek közötti kapcsolatokat, az alá-fölérendeltséget, a munkaközi hierarchiát. A téma fő mondanivalója: hogyan tehetjük még eredményesebbé a személyközi kapcsolatainkat. Szó esett eltérő életpozíciókról, az elismerések fajtáiról, vagy annak hiányállapotairól, a visszajelzések alkalmazásáról, a személyes szféráról, testbeszédről, gesztusokról és még számos a kommunikáció során alkalmazott dologról.

Rövid szünetet követően Bablena Ferenc, a rimóci IKSZT szakmai munkatársa tartott előadást IT témában. Az IKSZT-ben dolgozó munkatársak feladata kiváltképp sokrétű és ebbe bele tartozik a széles körű kommunikáció is. Ennek egyik szegmense a programok népszerűsítését szolgáló plakátkészítés. Erről hallgattunk egy informatív, összefoglaló bemutató előadást. Röviden bemutatásra került pár képszerkesztő program, pl.:PhotoScape, illetve megismerkedhettünk a rimóci helyi média megoldásokkal (újság, TV, plakát, képeslap).

Az ebédet egy kozárdi körséta követett, a település legfontosabb értékeinek, látnivalóinak megtekintésével. Túlzásnak hangozhat, ha azt mondjuk bejártuk az egész falut, mindezek ellenére valóban így történt: A 172 fős Kozárd ugyan pici település, de annál több értéket közvetít és mutatott meg nekünk magából.

A délutánt egy tanmesével és annak értelmezésével folytattuk, melyet egy izgalmas önismereti kérdőív követett, amit ott rögtön ki is értékeltünk saját magunk számára. Így mindenki levonhatta saját tapasztalatait az eredményekből. Ezt követően egy interaktív kerekasztalos csoportfoglalkozás keretein belül oszthatták meg egymással tapasztalataikat a jelenlévők, tehették fel kérdéseiket az előadóknak. Itt mutatkozott meg a műhelymunka valódi értéke, ahol mindenki aktív és érdeklődő volt.

Köszönöm a Kozárdi IKSZT-nek, hogy vendégszeretetükkel meghatározták a szakmai találkozás hangulatát és helyet biztosítottak. Találkozunk 2015. május 12-én Tolmácson.

Kapcsolódó cikk.

Szerző: Józsa Viktória, Torjákné Nyegota Alexandra